«ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ»


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της ΟΑ, έρχονται κάποιοι να αναμοχλεύσουν το πρόβλημα των υπαλλήλων 2ταχυτητων,παραθετωντας επιχειρήματα που δεν ευσταθούν και οδηγούν σε άστοχη κρίση .Θελημένα η αθέλητα προσπαθούν  να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ,διαχωρίζοντας σε αδικημένους και ευνοημένους ,χωρίς να σκεφτούν ότι υπήρξαμε και συνεχίζουμε να υπάρχουμε διαχρονικά τα πειραματόζωα των κυβερνήσεων Πασοκ και ΝΔ. Ατυχής προσπάθεια διαχωρισμού και περίεργο timing ,μεταφέροντας το πρόβλημα στους εργαζόμενους-ας βγάλουν τα μάτια μεταξύ τους-και ψάχνοντας αποδιοπομπαίους τράγους .Προσπαθούν να πολώσουν κοινωνικές ομάδες που λειτούργησαν στην ίδια εταιρία και είχαν την τύχη η την ατυχία να παιχτεί διαφορετικό παιχνίδι στις πλάτες τους .Και όμως με τους συναδέλφους του 2003 δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα .Έχουμε κατ ουσία την ίδια ανασφάλεια που μας δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης με τις μειώσεις συντάξεων και την μη εφαρμογή του 3717 μετά από ένα ολόκληρο χρόνο .Το να μπούμε στην λογική της καλύτερης μεταχείρισης έναντι των συναδέλφων του 2003 είναι λάθος .Το «όλοι εναντίον όλων» το μόνο που κάνει είναι να παρέχει στην κυβέρνηση τη σταθερότητα που χρειάζεται για να περνά αυτά που θέλει.

ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι ευνοημένοι και οι αδικημένοι της Ολυμπιακής

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Το 2009 η Ολυμπιακή Αεροπορία πέρασε από τον πολυετή, ασφυκτικό και αλόγιστο κρατικό έλεγχο στα ιδιωτικά χέρια της υπό τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο Marfin Investment Group, γνωστότερης με τα αρχικά MIG.

Η τότε κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, πανηγύριζε εκείνες τις ημέρες που έβαζε στο κρατικό ταμείο 177 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση, και δήλωνε περιχαρής ότι «επιτέλους, έφυγε ένα πολύ μεγάλο βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού». Το συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας είχε ξεπεράσει, τότε, τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενας χρόνος πέρασε από την πώληση της Ολυμπιακής, και δεν είναι καθόλου σίγουρο ακόμα εάν και πόσο επωφελήθηκε τελικά το Δημόσιο από αυτήν. Αντίθετα, σίγουρο είναι ότι ο απλός πολίτης όχι μόνο την πληρώνει και σήμερα, αλλά θα συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμη.

Κάθονται και αμείβονται

Οι 2.500 από τους 4.500 εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο Δεκέμβριο, εξακολουθούν να είναι υπό μετάταξη και να πληρώνονται κανονικά από το Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα αποσπαστεί σε άλλη υπηρεσία.

Μέχρι προ τινος, λάμβαναν κανονικά ολόκληρο τον μισθό που έπαιρναν στην Ο.Α. προτού αυτή ιδιωτικοποιηθεί. Η «Κ.Ε.» είδε τις καταστάσεις του μισθολογίου όλων των υπό μετάταξη υπαλλήλων. Οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 2.000 ευρώ τον μήνα, για τους πιο χαμηλόμισθους, έως και 12.000 ευρώ τον μήνα για τους υψηλότερα αμειβόμενους – μιλάμε, εδώ, για τους κυβερνήτες.

Γενναιόδωρες ρυθμίσεις

Οπως και να έχει, μήνας έμπαινε-μήνας έβγαινε, οι άνθρωποι αυτοί πήγαιναν κανονικά στον ΟΑΕΔ και πληρώνονταν, χωρίς να προσφέρουν εργασία πουθενά. Δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτήν την ρύθμιση, αλλά την απολαμβάνουν. Ακόμα και τώρα που εισπράττουν λιγότερα από τον τελευταίο τους μισθό στην Ολυμπιακή.

Αυτές οι χαμένες και πανάκριβες εργατοώρες, λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να μετατάξει τους ανθρώπους αυτούς, είναι λεφτά που χάνονται, κάθε μέρα. Ομως υπάρχουν κι άλλα. Οταν οι εργαζόμενοι έφυγαν από την Ολυμπιακή τον Δεκέμβριο του 2009 (αν και, στην ουσία, είχαν σταματήσει από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους να εργάζονται σε αυτήν), η πολιτεία ετοίμασε για αυτούς και άλλα, εκτός από το δικαίωμα μετάταξης, «μέτρα κοινωνικής προστασίας», όπως λέγονται και που, ενδεικτικά, είναι:

1 Εθελούσια πρόωρη συνταξιοδότηση, που την επέλεξαν περίπου οι 2.000 από τους 4.500.

2 Ασφαλιστική ενίσχυση 50%, δηλαδή προσαύξηση, κατά 50%, στον χρόνο ασφάλισης του καθενός στην Ο.Α. Με πιο απλά λόγια, εάν είχες 20 χρόνια ένσημα, αυτόματα το κράτος σού τα ανέβαζε σε 30 χρόνια!

3 Καταβολή επιπλέον εφάπαξ ποσού «κοινωνικής προστασίας», από 20.000 έως 280.000 ευρώ ανά άτομο, αναλόγως προϋπηρεσίας και ειδικότητας, και μάλιστα αφορολόγητα.

Οι 260 αδικημένοι

Οταν οι 260 απολυμένοι του 2003 (επί υπουργίας Βερελή στην τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) ζήτησαν να ισχύσουν και για αυτούς κάποιες, έστω, από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «χρυσού πακέτου», όπως το ονόμασαν, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, όσο και κορυφαία πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Ρέππας, ο κ. Τσιόκας και ο κ. Σηφουνάκης, παραδέχτηκαν ότι το «πακέτο» αυτό ενέχει στοιχεία «κοινωνικής αδικίας», ιδίως τώρα με τη βαθιά οικονομική κρίση, και είπαν ότι αυτή η αδικία, υπέρ των απολυμένων του 2009 και εναντίον εκείνων του 2003, «πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί».

Ο κ. Σταύρος Γιαννόπουλος, 46 χρόνων σήμερα, πρώην ιπτάμενος φροντιστής, ανήκει στη «φουρνιά των 260». Είναι εκτός εργασίας εδώ και 7 χρόνια, παίρνει σύνταξη 1.450 ευρώ τον μήνα, κάνει ευκαιριακές δουλειές, και εκποιεί περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα δύο παιδιά του. «Εχω χάσει τον ύπνο μου», μας λέει.

Το ίδιο και η Μαρία Μιχαηλίδου, από τις πιο παλιές και έμπειρες αεροσυνοδούς. Επαιρνε και εκείνη γύρω στα 2.500 ευρώ μηνιαίο μισθό, και η σύνταξή της σήμερα είναι κάτι λιγότερο από 1.400 ευρώ. Εχασε τον άνδρα της νωρίς, μεγαλώνει παιδί και διαρκώς επαναλαμβάνει ότι «ντρέπομαι να το κοιτάξω στα μάτια».

Τους ρωτώ εάν η απαίτησή τους να ισχύσουν για αυτούς όσα ισχύουν και για τους άλλους συναδέλφους τους, τους απολυμένους του 2009, είναι δίκαιη και ρεαλιστική.

«Δίκαιο είναι να μην υπάρχουν εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων», απαντά ο κ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος σήμερα του Σωματείου Ιπταμένων Καμπίνας. «Αλλά, παραδέχομαι ότι αυτές οι ρυθμίσεις που τώρα απολαμβάνουν οι άλλοι συνάδελφοί μου, είναι ίσως υπερβολικές και σίγουρα δεν ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα του απλού εργαζόμενου σήμερα».

Και τι προτείνουν, λοιπόν; «Εμείς που αναγκαστήκαμε να φύγουμε όσο ακόμα λειτουργούσε η εταιρεία, που η διαφορά εισοδήματος και σύνταξης που χάσαμε στα 6 χρόνια μέχρι να κλείσει η εταιρεία, έφτασε για μας τις 180.000 ευρώ κατά άτομο, ζητάμε να βρεθεί τρόπος να λάβουμε και εμείς μία λογική αποζημίωση», απαντά ο κ. Γιαννόπουλος.

«Δε λες κουβέντα…»

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι ένα χρόνο πριν απ’ την απόλυσή τους, ο τότε υπουργός κ. Βερελής διόρισε 280 υπαλλήλους στην Ο.Α. τους οποίους και μονιμοποίησε στη συνέχεια με ειδικό νόμο. Ακόμα, ισχυρίζονται ότι ένα μήνα μετά την απόλυσή τους, τον Οκτώβριο του 2003, ως πλεονάζον προσωπικό, προσελήφθησαν άλλοι 300 υπάλληλοι που και αυτοί μονιμοποιήθηκαν.

Την ίδια δε χρονιά, μας λέει ο κ. Γιαννόπουλος, ο κ. Βερελής υπέγραψε νέα συλλογική σύμβαση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δίνοντάς τους (στην Ολυμπιακή που είχε πλεονάζοντες, και έδιωξε κόσμο για να μειώσει τα υπέρογκα έξοδά της) αύξηση 14%. «Ισως για αυτό, δεν ακούσατε ποτέ σας τότε ούτε κουβέντα από τους συνδικαλιστές μας για τις απολύσεις μας», λένε, θυμίζοντάς μας το πικρό, αλλά υπέροχο τραγούδι του Δήμου Μούτση, που κάπου λέει «…κρατάς κλεισμένα μυστικά και ντοκουμέντα».

Οι…χερσαίες δυνάμεις!

Οι απολύσεις των 260 ιπτάμενων φροντιστών και αεροσυνοδών πέρασε στα πολύ «ψιλά» των εφημερίδων. «Ζούσαμε τότε», μας είπαν με νόημα οι απολυμένοι, «την εξουσία των… δυνάμεων του εδάφους»!

Τι εννοούν με αυτό; Προσέξτε μία στατιστική, αδιαμφισβήτητη. Σε όλες τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, η αναλογία προσωπικού αέρα-προσωπικού εδάφους ήταν, τότε, και παραμένει έως σήμερα, 1 προς 3,5. Στην Ολυμπιακή της… «χρυσής εποχής», η αναλογία αυτή ήταν 1 υπάλληλος στον αέρα και 10 στο έδαφος.

Υπάρχουν και χαριτωμένες ιστορίες από εκείνες τις αλησμόνητες εποχές. Οπως: Πτήση της Ολυμπιακής, ερχόμενη από το εξωτερικό, προσγειώνεται στο «Ελληνικό» παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2001. Οι επιβάτες και το πλήρωμα παραμένουν καθηλωμένοι στο αεροπλάνο για περίπου 45 λεπτά γατί δεν πήγε η σκάλα!

Η σκάλα ήταν τότε… πολλών αρμοδιοτήτων. Από το κτίριο κοντά την έπαιρνε το ειδικό τρακτέρ, που την άφηνε σε κάποια μικρή απόσταση από το αεροσκάφος, την «ξεκλείδωνε» και έφευγε. Από εκεί, ερχόταν άλλο «συνεργείο» να την ωθήσει μέχρι τις πόρτες του αεροπλάνου, και η ίδια διαδικασία επαναλαμβανόταν κατά την αναχώρησή του.

Απόγνωση

Από τη «φουρνιά» υπαλλήλων που απολύθηκαν το 2003, 4 άνθρωποι είναι κιόλας σε ψυχιατρικές κλινικές με βαριά κατάθλιψη. «Οχι ότι είμαστε εμείς καλά, αλλά όσοι έχουμε παιδιά έχουμε άλλες αντοχές», λέει η κ. Μιχαηλίδου.

Οι πληροφορίες μας για τους υπό μετάταξη πρώην υπαλλήλους της Ολυμπιακής οδηγούν μία ακόμη φορά στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα όλα στο πόδι γίνονται, χωρίς πρόγραμμα, και με λύσεις της τελευταίας στιγμής, πρόχειρες.

Για τους χειριστές (κυβερνήτες και συγκυβερνήτες), καθώς και για μηχανικούς, υπάρχει σκέψη μετάταξής τους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε θέσεις ελεγκτών και εποπτών. Περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους δεν υπάρχει. Και, όπως μας είπαν άνθρωποι της ΥΠΑ, τέτοιες θέσεις, και με τόσο υψηλούς μισθούς, δεν υπάρχουν πουθενά.

Το πρόβλημα των υψηλών μισθών των πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής θα προκύψει και εάν αυτοί μεταταχθούν. Δεν θα είναι εύκολο να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με άλλους συναδέλφους τους του Δημοσίου, στη νέα τους υπηρεσία, όταν η μισθολογική τους διαφορά θα είναι αρκετά ενοχλητική.

mich@enet.gr

«Μακάρι να την έκλειναν!»

«Σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν έχει συμβεί ποτέ το κράτος, με έκτακτο νόμο, να σου στερήσει το δικαίωμα στην εργασία και, ταυτόχρονα, να σου περιορίσει με το έτσι θέλω την σύνταξή σου», μας λέει ο Στ. Γιαννόπουλος.

Πληρώνει στεγαστικό δάνειο 1.100 ευρώ τον μήνα. Δεν βγαίνουν. Θα αναγκαστεί, λέει, να εκποιήσει περιουσία για να μεγαλώσει και να σπουδάσει, μαζί με τη γυναίκα του, που επίσης απολύθηκε τότε από την Ολυμπιακή, τα δύο τους παιδιά.

Νόμιμη εργασία, δεν μπορεί να κάνει. Πρέπει να αποποιηθεί τη σύνταξή του. Δούλεψε πρόσφατα σε μπαρ στη Νάξο και δεν φοβάται να αποκαλύψει ότι «εγώ πληρωνόμουν 400 ευρώ παράνομα, και ένα παιδί από τα Σκόπια που δουλεύαμε μαζί, έπαιρνε 500 ευρώ νόμιμα».

«Φτάσαμε στο σημείο να λέμε μακάρι να ακολουθούσε η Ολυμπιακή το παράδειγμα της ισραηλινής ELAL, που επίσης αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, και το έλυσε κλείνοντας την εταιρεία, και ανοίγοντάς την ξανά μετά από λίγο καιρό με το ένα τέταρτο του προσωπικού που είχε τότε. Τουλάχιστον μια τέτοια λύση θα μου έδινε την ευκαιρία να πάω να δουλέψω αλλού, ενώ τώρα, όπου και αν πάω, θα γίνει αναστολή της

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to «ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ»

 1. Ο/Η kostas tzatzalos λέει:

  Ολα καλα τα λετε για τους εποχικους της ολυμπιακης γτ δε μιλαει κανενας???Ολοι μιλατε για τη παρτη σας εμεις που ειμαστε ανεργοι και δεν εχουμε κανενα εισοδημα απο πουθενα δεν υπαρχουμε??Σωματεια και κυβερνηση μας γραψαν εκει που επρεπε και απο τη πιττα εμεις πηραμε τη πι..α!Παρτε θεση επιτελους και πειτε μας εμεις τελικα θα παρουμε κατι?Η αυτο που παιρνουμε ολο αυτο το καιρο??

  • Ο/Η MODERATOR λέει:

   Eιλικρινα πιστευεις οτι χωρις να γνωριζουμε επ ακριβως τα θεματα σας,οτι θα ηταν σωστο να μιλησουμε.Εχεις αυτη τη στιγμη εσυ η καποιος αλλος την δυνατοτητα να γραψεις ενα αρθρο και να εκθετεις επ ακριβως οτι ζητατε και οτι σας συμβαινει.Σου δινω τον λογο μου οτι το βημα σε αυτη την περιπτωση θα ειναι δικο σου και θα δημοσιευτουν τα παντα.Δεν επιτρεπεται ομως ουτε σε μενα ουτε και σε καποιον που δεν εχει ασχοληθει με το θεμα σας να αρχιζει να μιλα.Θα σας κανει δυστυχως περισσοτερο κακο παρα καλο.Στη διαθεση σου οποτε θελεις να δημοσιευσεις τα προβληματα σας.

 2. Ο/Η Παπαδημητρίου Ρούλα λέει:

  Και να λοιπόν που ακόμη και μετά από ένα χρόνο αφότου έκλεισε η Ολυμπιακή Αεροπορία, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι ήταν αυτό που ουσιαστικά μας οδήγησε ανυπεράσπιστους στο έλεος της ανεργίας, στην κατάντια της συνταξιοδότησης, στην ανέχεια και πιθανόν και κάποιους στην απελπισία. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που αρέσκονται να διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε ιπτάμενους και εδάφους, σε ανώτερους και πληβείους, σε εργατικούς και κηφήνες. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που προκειμένου να επωφεληθούν δεν διστάζουν ακόμη και να λασπολογήσουν. Ειλικρινά όμως δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπούν. Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι μ αυτόν τον επαίσχηντο τρόπο μπορούν να βρουν το δίκιο τους ; Είναι δυνατόν να σαμποτάρουν ακόμη και τώρα συναδέλφους τους έστω και άλλους εργαζόμενους δίνοντας πάσες σε καθοδηγούμενους δημοσιογράφους; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν έστω και τώρα που δεν μας χωρίζει τίποτε πλέον, ότι ο θάνατος των άλλων δεν είναι η ζωή τους; Κι είναι ακόμη πιο δύσκολο να καταλάβουν ότι επωφελούνται ακριβώς αυτοί που τους έφεραν και μας έφεραν σ αυτή τη δύσκολη και συνάμα τραγική θέση; Πραγματικά τόση κουταμάρα και ασχετωσύνη δεν την περίμενα. Νόμιζα ότι μετά το κλείσιμο της εταιρείας είχαμε όλοι τουλάχιστον δει τα λάθη μας. Δυστυχώς όμως το «διαίρει και βασίλευε» τόσα χρόνια έχει κάνει άριστα τη δουλειά του……
  Όσον αφορά το ρεπορτάζ, το περίεργο timing και το επιβεβαιωμένο πλέον «όλοι εναντίον όλων» δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο από αυτά που σχολιάζει εύστοχα ο Δημήτρης εκτός ίσως, ότι για μια ακόμη φορά, επαληθεύεται ο ανεπαρκής ρόλος των δημοσιογράφων, ακόμη και αυτών που θεωρούνται διακεκριμένοι και αξιόλογοι.

 3. Ο/Η Ρορη Τασσογλου λέει:

  Ολα αυτα που διαβαζω για το τι συμβαινει στους πρωην εργαζομενους της ΟΑ δεν με εκπλησσουν διοτι πρωτα οι σειρες οι δικες μας τα βιωσαν (εξυγιανση 1994-1995).Μας εδιωξαν επειτα απο παραπληροφορηση και ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ απο τους εργατοπατερες …… των σωματειων μας οτι δηθεν θα μας διωξουν χωρις να παρουμε εφ απαξ. Μολις λοιπον μας εδιωξαν ,επειδη περισευαμε, ανεβηκαν απο το εδαφος του ΠΕΡΟΥ για να καλυφθουν οι κενες θεσεις.Επισης το παγωμα των μισθων που ειχαν εξαγγειλει, εγιναν τρελες αυξησεις το 96 και 97. Τοτε λοιπον ωφεληθηκαν οι νεωτερες σειρες,οι σειρες οι δικες σας.Οι επομενοι διωγμοι ηταν αντιγραφη του δικου μας.Καποιος ωφελειται παντα. Αραγε ποιοι……..???????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s