ΟΥΤΕ ΦΩΝΗ,ΟΥΤΕ ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΚΤΩΒΡΗ


Ας θυμηθούμε τι έλεγαν τότε και πώς με την δική μας συνδρομή και βουβή αντίδραση και συναίνεση έχουν περάσει ήδη 2.5 μήνες, εστω και μετά τη δική τους πρόταση και μετά την ψήφιση της τροπολογίάς.

29/7/2010

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στην ομιλία του πως για την κυβέρνηση, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής υπήρξε «σκάνδαλο», μία από τις πτυχές του οποίου υπήρξε και ο διακανονισμός με τους εργαζόμενους. «Έχουμε όμως, έναν νόμο του κράτους, τον οποίον εμείς θα τηρήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει υπάρξει εκταμίευση 62 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους της τέως Ολυμπιακής. «Με βάση αυτά, έχουν εξοφληθεί από τον συνολικό αριθμό, περί τους 800 εργαζόμενους και προχωρήσαμε στη συνέχεια σε διακανονισμό: Το 2011 θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ μετρητά για να κλείσουν εκκρεμότητες με όσους έχουν να λαμβάνουν χαμηλά χρηματικά ποσά, ενώ το 2012 και το 2013, θα δοθούν κάθε χρόνο ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ, λήξης τέλους 2012 και 2013 αντίστοιχα, με επιτόκιο 1%, κυρίως για όσους έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά».

«Αν δεν δεσμευθείτε γραπτώς, σημαίνει πως δεν το εννοείτε, είτε πως λέτε τη μισή αλήθεια. Δεν θα σας στηρίξουμε λοιπόν», ανέφερε ο Κ. Μαρκόπουλος (ΝΔ), ενώ ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) αναρωτήθηκε γιατί η Βουλή θα πρέπει να ψηφίζει μια ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό, αντί για ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης μιας σαφούς δέσμευσης.

«Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητά σας, αλλά μεθαύριο μπορείτε να πείτε πως οι περιστάσεις άλλαξαν»,συμπλήρωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης.

«Η τροπολογία δίνει στον υπουργό το δικαίωμα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εργαζόμενους», επέμεινε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

Θέμα συνταγματικότητας για την τροπολογία που αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έθεσαν επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε κατ’ αρχήν, πως η τροπολογία αποσκοπεί να δώσει στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, την δυνατότητα αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων, που η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έδινε – όπως επί παραδείγματι, στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες.

Από κει και πέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως ο νόμος που επιβάλλει τον προσυμβατικό έλεγχο, συμφωνιών αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνει τις συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.

Την θέση αυτή του υπουργού Οικονομικών, απέκρουσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος και αναρωτήθηκε για την πραγματική αιτία της ρύθμισης.

«Το Σύνταγμα το βλέπουν όλες οι κυβερνήσεις κατά το δοκούν. Από τη μια το κάνετε σημαία και από την άλλη το κουρελιάζετε», σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αστειότητες» και «δικαιολογίες του υπουργού», υπενθυμίζοντας πως και ο σύλλογος των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει καταγγείλει τη ρύθμιση.

«Αν δεχόμασταν την λογική αυτή, τότε θα έπρεπε να θέσουμε σε αμφισβήτηση όλες τις αποκρατικοποιήσεις από το 2002 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων καμία δεν πήγε στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ανταπάντησε ο υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης.

Τέλος, σημειώνεται και η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ενάντια στη ρύθμιση με την οποία αναβάλλεται για τον Οκτώβριο, η είσπραξη του τηλεοπτικού φόρου για τις διαφημίσεις.

«Όταν πρόκειται για φόρους που λεηλατούν εισοδήματα εργαζομένων τους εισπράττετε αμέσως. Εδώ απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κινηθήκατε για να εισπράξετε το φόρο που έπρεπε να καταβάλλεται μηνιαίως (σ.σ. ο νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Μαΐου). Μήπως οδηγούμεθα στην αναβολή – κι από κει τελικά, στην κατάργηση;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον φόρο τον επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε κάτι το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως. Το μόνο που κάνουμε, είναι η μετάθεση της είσπραξης του φόρου», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Κέρδος online 29/7/2010 15:38

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε